Pak guard kacak bergaya macam model, video ‘catwalk’ di TikTok curi perhatian

Umum sedia tahu biasanya tugas pengawal keselamatan dimonopoli oleh warga asing ataupun mereka yang sudah berumur.

Jarang anak muda mahu menjadikan pekerjaan tersebut sebagai mata pencarian kerana dilihat kurang glamourwalaupun masih ada yang menghidupkan keluarga dengan tugas besar itu.

Curi perhatian di TikTok

Namun, berbeza dengan seorang pemuda berusia 20 tahun yang dikenali sebagai Nur Haadi Abdul Rani apabila memilih menjadi seorang pengawal keselamatan di usia muda.

Berpenampilan menarik dan aktif menggunakan aplikasi TikTok, Haadi telah berjaya mencuri perhatian warganet sehingga dirinya tular kerana terlihat segak dan tampan walaupun mengenakan pakaian pengawal keselamatan.

Bangga dapat kongsi tentang kerja

Menerusi Mstar, Haadi memaklumkan dia bangga apabila video yang dimuat naik mendapat perhatian kerana dapat berkongsi bagaimana kerjanya sebagai pengawal keselamatan kepada umum.

“Saya rasa bangga sangat. Mungkin sebelum ini ada segelintir individu yang pandang remeh kerja ini. Saya buat video sebab nak tunjuk situasi pekerjaan saya.”
“Mungkin ada yang malu dengan kerja ini. Tapi bagi saya tak perlu malu nak kerja sebagai pengawal keselamatan.”
“Alhamdulillah, lepas saya buat video, ramai anak muda mesej saya dan tanya mengenai pekerjaan ini. Ramai yang minat sebenarnya,” katanya

Ramai yang bagi kata positif

Dalam pada itu, pemuda berasal dari Terengganu ini turut tidak menafikan menerima kata-kata negatif daripada netizen namun dia mengambil inisiatif untuk tidak terlalu memikirkannya.

“Alhamdulillah, semua komen positif. Masa awal dulu ada yang mesej, dia kata…’security je pun.’
“tapi saya tak ambil hati. Alhamdulillah, gaji security pun OK. Boleh tampung kehidupan saya dengan mencukupi.”
Biasalah media sosial, mesti ada yang negatif. Tapi saya tak kisah.” ujarnya.

Belum sedia buat reviu

Namun, setakat ini dia belum bersedia untuk melakukan sebarang reviu daripada mana-mana peniaga walaupun banyak yang menawarkan kepadanya. Haadi akui tidak yakin lagi untuk bercakap di hadapan kamera.

“Saya dapat banyak mesej. Nak berkenalan pun ramai. Ada juga nak minta buat reviu.”
“Tapi saya tak yakin lagi untuk bercakap depan kamera. Masih segan.
“Saya terharu, InsyaAllah nanti dah bersedia mungkin saya terima.” Tambahnya.

Haadi yang juga pernah bekerja sebagai pembuat keropok selepas tamat persekolahan telah menjadi perhatian warganet kerana berpenampilan seperti model dengan seragam pengawal keselamatan.

Selain daripada menerima pujian, pemuda berkenaan turut mendapat kata-kata semangat daripada warganet dan memberikan sokongan kepadanya dalam pekerjaan yang sedang dijalankan ketika ini

Sumber:mstar